• Lucid Dreaming - Dream Views




    Results 1 to 2 of 2
    Like Tree3Likes
    • 2 Post By madvorak
    • 1 Post By Hitokage

    Thread: Czech - česky

    1. #1
      Member Achievements:
      1000 Hall Points Veteran First Class
      madvorak's Avatar
      Join Date
      Sep 2011
      LD Count
      141
      Gender
      Location
      Pardubice
      Posts
      199
      Likes
      36

      Post Czech - česky

      WBTB

      WBTB je zkratka pro Wake Back To Bed a znamená to, že když se vzbudíte během spánku, zvyšujete tím šancina lucidní sen. WBTB není technika sama o sobě, ale vylepšuje jiné techniky a činí je mnohem efektivnější.

      Jak na to

      Abyste provedli WBTB, stačí se jen vzbudit po pár hodinách spánku a pak se vrátit do postele. Abyste dosáhli úspěchu, je třeba si celou věc naplánovat a párkrát zkusit. To abyste zjistili následující věci:
      • Jak dlouhý je můj spánkový cyklus?
      • Kolik hodin po usnutí bude pro mě nejlepší se vzbudit?
      • Jak dlouho mám zůstat vzhůru?

      1. Všichni máme trochu odlišné spánkové cykly. Abyste odhalili ten svůj, tak si při každém vzbuzení zapiště čas. Během asi týdne byste měli mít dostatek informací na odhad. Nemusíte to dělat, ale pokud tak učiníte, budete schopni přesněji načasovat vzbuzení.

      2. Cílem je probudit se na konci nebo ke konci REM fáze. Kvůli tomu potřebujete znát délku svého spánkové cyklu. Pokud se jen výjimečně budíte během noci, můžete použít obvyklé odstupy 4,5 nebo 6 hodin po usnutí. Při dřívějším probuzení byste měli krátkou REM fázi, po pozdějším probuzení by se vám špatně usínalo.

      3. Obecné pravidlo je: Čím déle zůstanete vzhůru, tím spíše se pak stanete lucidní, ale zase se vám bude hůře usínat. Někteří lidé nemůžou usnout, když byli vzhůru jen pár minut. Pokud jste jedním z nich, používejte na WBTB co nejkratší probuzení. Pokud ale pak zvládáte usnout, měli byste zůstat vzhůru déle. Můžete být vzhůru klidně hodinu, ale 20 až 40 minut by mělo stačit. Jak dlouho je dobré být vzhůru, se také odvíjí od načasování vzbuzení.

      Technika a přístup

      Když se snažíte o WBTB, měli byste mít navozenou správnou náladu. Chcete být rozhodnuti a připraveni už během noci před vzbuzením, abyste posílili představu, že po návratu do postele budete mít lucidní sen. Když jste pak vzhůru, setrvávejte myšlenkami u lucidních snů a čeho chcete dosáhnout. Také je dobré se přihlásit na dreamviews nebo číst knihu o lucidních snech.

      Jak už bylo řečeno, WBTB není samostatná technika, ale spíše jen pomůcka k dosažení lucidity. V kombinaci s ostatními technikami mnohonásobně zvyšuje šanci na lucidní sen ve srovnání se samotným provozováním těch technik. Na WILD se přímo musíte vzbudit. MILD a WBTB je dobrá kombinace, protože jak pak vstoupíte do REM spánku a snu, vaše myšlenky a mantry se pravděpodobně přenesou do snu a pomohou dosáhnout lucidity.

      Příklad, jak může WBTB správně vypadat

      Ve 22:00 usínáte. Nastavte si budík na 04:00 ráno (6 hodin po usnutí). V duchu si procházejte své plány nebo opakujte mantry. Těšte se na to, až provedete WBTB a stanete se potom lucidní.

      Ve 04:00 zazvoní budík. Vypněte ho a proveďte test reality. Zůstaňte vzhůru rozumnou dobu, abyste se duševně vzbudili. Těšte se, až se vrátíte do postele a budete mí lucidní sen. Říkejte si něco jako: "Až se vrátím do postele, budu mít lucidní sen a poletím na Měsíc!" a představujte si u toho ten let.

      Ve 04:30 se vraťte do postele. Myslete na to, že až usnete, bude se vám zdát lucidní sen. Pokuste se to uchovat v hlavě jako poslední myšlenku před usnutím.

      Závěrečné poznámky

      Netrapte se, pokud se vám WBTB při prvním pokusech nezdaří. Experimentuje s různými časy probuzení a dobami před návratem do postele. WBTB můžete zkoušet v jakoukoliv noc týdne. Je to ale lepší nechat na noci, kdy můžete obětovat část spánku.

      To je o WBTB všechno. Jak tomu je zvykem, čím více si budete věřit, tím spíše budete mít lucidní sen.
      Last edited by madvorak; 04-22-2013 at 07:47 PM.
      Matte87 and gab like this.
      DILD: 123 ; WILD: 10 ; DEILD: 9

    2. #2
      A man's shadow Achievements:
      Tagger Second Class 1000 Hall Points Made Friends on DV 3 years registered
      Hitokage's Avatar
      Join Date
      Jul 2013
      LD Count
      who knows
      Gender
      Location
      Czech Republic
      Posts
      358
      Likes
      175

      Dream Induced Lucid Dream - DILD

      Dream Induced Lucid Dream - DILD
      (Snem vvyolaný lucidní sen)

      Základní návod pro začátečníky


      Co to je
      DILD je jedna ze dvou hlavních metod, určených k navození lucidního snu. Hlavní rozdíly mezi DILD a druhou metodou zvanou WILD:

      DILD – jdete normálně spát. Jakmile se octnete ve snu, uvědomíte si, že je to sen.
      WILD – uvedete své tělo do spánku, avšak vaše mysl zůstává po celou dobu vzhůru dokud se nevytvoří Váš sen a vy do něj následně vstoupíte bez jakékoliv ztráty vědomí.

      Jak na to
      Jak již jsme zmínili výše, můžete dosáhnout DILD během Vašich běžných snů, když si náhle uvědomíte, že se jedná o sen. Abychom dosáhli tohoto uvědomění musíme naučit naši mysl položit si otázku „Je to sen?“ právě když zrovna sníme.

      Mysl můžeme tento návyk naučit během dne, kdy si tuto otázku sami sobě opakovaně pokládáme. Musíme se naučit věřit, že jsme ve snu, právě když se takto zeptáme.

      1. Během dne, ať už děláme cokoliv, na chvíli se zastavme a zeptejme se: „Zdá se mi sen?“.
      2. Rozhlédněme se okolo. Pozorujme své okolí. Vypadá vše, jak má?
      3. Zeptejme se sami sebe jak jsme se sem dostali. Co jsme dělali před 5 minutami? A před tím?

      Nyní je čas, vykonat Reality Check (RC) [kontrola reality] či použít mantru (jednoduchá věta, kterou si dokola opakujeme).

      Je mnoho různých RC a manter ze kterých si člověk může vybrat. Pokud se Vám nelíbí žádná z nabízených možností, udělejte si svoji vlastní.

      Jako příklad použijeme klasický RC „pohled na ruce“ s mantrou.

      4. Zvedněte své ruce k hrudníku (prostě tak, abyste na ně viděli) a podívejte se na své dlaně.
      5. Prozkoumejte je. Vypadají normálně? Spočítejte si prsty. Nemějte žádné očekávání, kolik jich má být.
      6. Říkejte si „Příště až se mi bude zdát sen, podívám se na své ruce a poznám že sním.“.
      7. Dejte své ruce dolů, pak zase zpět a opakujte RC s mantrou ještě několikrát.

      Nezáleží ani tak, kolikrát to uděláte, hlavní je fakt, zda věříte, že můžete být ve snu, ale nevíte to. Nikdy si neříkejte „Ne, nezdá se mi sen.“!

      8. Opakujte výše uvedené body když sedíte na posteli a chystáte se k spánku.
      9. Když už zaspáváte, opakujte si mantru.

      V nejlepším případě bude mantra tou poslední myšlenkou před tím, než zaspíte.
      Pokud Vás opakování mantry drží vzhůru, zkuste zaspat jako vždy bez jakýchkoliv technik, jen těsně před ztrátou vědomí si ještě vzpomeňte na mantru.
      Funguje také, když si mantru několikrát zopakujete a pak prostě jdete normálně spát,

      Pokud u toho zůstanete, tak velmi brzy se tyto návyky projeví i ve vašich snech a tak získáte vědomí a váš sen se stane lucidním.

      Každý je jiný, proto u každého je průběh jiný. Může se Vám to povést již dnes v noci, za týden, nebo za měsíc.

      Velmi pomáhá Vaše nadšení. Představte si, že ve svém snu prožijete úžasné věci v (lucidním stavu). Ne ale tak, že v to doufáte, musíte si být jistí, že to vyjde.

      Další RC které můžete přidat do svého repertoáru či použít namísto jiných technik. Je dobré dělat 2 – 3 různé RC naráz. Vyberte si, která je Vám nejblíž, nebo si vytvořte svůj.

      1. Pohled na ruce + počítání prstů
      2. Zacpání nosu
      3. Palec/dlaň
      4. Gravitace
      5. Zkusit něco změnit
      6. Vypínače
      7. Čtení

      1. In Waking Life (IWL) [během bdělého stavu] se podívejte na své ruce, dlaněmi vzhůru a všímejte si detailů. Prohlédněte si své ruce. Vypadají normálně (barva, tvar, velikost, můžete si prodloužit prsty)? Spočítejte si prsty. Je jich správný počet? Toto je velmi dobrý RC, protože Vaše ruce jsou vždy po ruce . Ať už v reálu či ve snu. Tuto techniku můžete provádět bez zbytečného upoutání pozornosti.

      2. IWL – zacpěte si nos a zkuste se jím nadechnout. Pokud to jde i přes zacpaný nos, pak gratuluji, jste ve snu. Taky velmi vhodná technika, protože Váš nos je stále na svém místě. Jen to asi upoutá pozornost některých lidí kolem.

      3. IWL – Zkuste jemně zatlačit palcem jedné ruky do dlaně druhé. Dávejte pozor co cítíte. Představte si, že prst projde skrz dlaň. To stejné udělejte ve snu. Pokud prst projde, jste ve snu. Taky dobrý RC, vcelku diskrétní a ruce máte opět stále u sebe.

      4. IWL – Řekněte si, „Pokud je to sen, tak můžu levitovat.“ a očekávejte, že se každou chvilku vznesete. TO stejné pokud uděláte ve snu, tak máte jasno. Tento RC je možno dělat kdekoliv a bez jakýchkoliv vnějších znamení.

      5. IWL – Podívejte se na něco a řekněte si: „Pokud jsem ve snu, tak toto [nějaká věc] se stane něčím jiným.“. Můžete transformovat celé věci v jiné, nebo jen měnit některé atributy (barva, velikost, pohyb atd.). Je to docela sranda a funguje dobře ve snech. Používejte své emoce při těchto změnách a hlavně věřte, že jste ve snu, že se daná věc skutečně změní.

      6. Zkuste zapnout, nebo vypnout vypínač od světel. Ve snu většinou vypínače nefungují. Nicméně někteří lidé tvrdí, že ve svých snech mají funkční vypínače (no jo snobové). Pokud žádný vypínač nevidíte, tak můžete hledat, ale mrháte tak svým snovým časem.

      7. Zkuste číst. Ve snu je možné číst, ale když se podíváte pak znova na ten stejný text, bude tam napsané něco zcela jiného, nebo kraviny. Taky digitální hodiny často neukazují správný čas, ale nesmysly. (písmena místo čísel apod.) Někdy, ale může vypadat vše v pořádku. Nevýhodou je, že musíte ve snu hledat hodiny nebo texty.

      Nyní jste si přečetli základní techniky, které perfektně fungují pro navození LD. Již tuto noc jste i jako úplný začátečník schopni mít takový sen.

      Samozřejmě doporučuji přečíst si i další návody a techniky a vybrat si tak techniky, které vám nejlépe sednou.
      gab likes this.

    Tags for this Thread

    Bookmarks

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •